Backup tips





backups maken en houden van je website

Het beste is om regelmatig backups van je gehele website te maken en te houden.
Met dit laatste hou je tevens de ontwikkeling van je site bij.


Mocht je een oudere backup van je homepagina willen, zie dan of uw website is opgenomen in google.
Geef als zoekterm de volledige url in, ga met je muis naar de rechterkant en kies dan "in cache".
Probeer ook eens: www.archive.org, daar zijn soms oudere versies van een website te vinden.



 
een homepage maken

Maak op je pc een nieuwe map met als naam bv "mijnhomepage-datum". Hierin zet je je homepage pagina's in html, zie Homepages maken. Kijk in je browser of je homepage pagina's goed tevoorschijn komen.

Met behulp van een bestanden transport programma, bv ftp, maak je verbinding met de server waar je homepage staat. In het linker venster ga je naar je folder "mijnhomepage-datum". Met Control-A selecteer je al je folders en bestanden en transporteert deze naar het rechter venster (zie ftp).
Kontroleer of al je homepagina's op de DeDS-server goed zichtbaar zijn: een bestand of foto met de naam in hoofdletters die op je html-pagina in kleine letters aangegeven staat, wordt wel lokaal op je eigen pc getoond, maar niet op de DeDS-server. Dit omdat de DeDS-server onder Unix draait, wat onderscheid maakt in hoofd- en kleine letters, in tegenstelling tot windows.

Nu kun je je homepage in "mijnhomepage-datum" telkens offline op je pc aanpassen en de gewijzigde folders en bestanden via ftp naar de server overzetten.
Voor de veiligheid kun je je folder "mijnhomepage-datum" kopieren naar een nieuwe folder "mijnhomepage-nieuwe-datum" en daarin je wijzigingen aanbrengen en deze dan vanuit deze folder naar de server overzetten. Zo heb je altijd een goede kopie op je pc staan. Altijd kontroleren of al je homepagina's op de DeDS-server goed zichtbaar zijn.


 
backup van je homepage maken

Als je je homepage maakt zoals het bovenstaande heb je altijd een goede backup op je pc staan. Als je op een andere manier een homepage maakt kun je hiervan als volgt een backup van maken: Maak een nieuwe folder op je pc aan genaamd "mijnhomepage-datum". Met behulp van een bestanden transport programma, bv ftp, maak je verbinding met de server waar je homepage staat. In het linker venster ga je naar je folder "mijnhomepage-datum". In het rechter venster selecteer je met Control-A al je folders en bestanden en transporteert deze naar het linker venster naar de folder "mijnhomepage-datum" (zie ftp).
Maak regelmatig of na een bijzondere update-dag een kopie. Deze zal voor de DeDS-gebruiker maximaal telkens 35MB bedragen.

Leden die hun homepagina met een programma maken, bv een cms, zullen ook hun database moeten backuppen. Zie hiervoor cms


 
gebruikersruimte

Wil je weten hoeveel ruimte je website op de DeDS-server in beslag neemt klik dan met de rechtermuis op de map "mijnaccount bezig" op je eigen pc en kies dan "eigenschappen". Hiermee zie je de hoeveelheid ruimte van je huidige website op je eigen pc, wat dezelfde is als die op de DeDS-server.
Je kunt ook met een ftp programma zoals Filezilla zien hoeveel ruimte je nog over hebt op de DeDS server.


 
backups maken van je emails

Dit is in het algemeen ook een moeilijke vraag, het hangt er eg van af welk mailprogramma je gebruikt, en vooral of je POP of IMAP instelling gebruikt, en waar je je backup wil hebben.
Bij een POP instelling wordt de mail van de server naar je eigen systeem gecopieerd, en heb je dus al een versie van je mail op je eigen systeem. (Ik persoonlijk heb dan de instelling om na 30 dagen de mail van de server te halen, maar je kan ook langer mail op de server laten staan.
Dan is bij een backup relevant met wel mailprogramma de mail is opgehaald, ik maak persoonlijk een backup van het mailprogramma (en de versie) met de mail. Het e-mailprogramma Thunderbird heeft een mogelijkheid om berichten uit te voeren in vcm-format. En met CTRL+A dus van alle berichten. (Bij mij is dat een tiental Gig, maar ik bewaar te veel). Aan een plaintext backup heb je niet zo veel, als het berichten in html-opmaak of bijlagen met plaatjes betreft, dus dan is het mailprogramma wel nodig.

Als je een backup van DeDS naar een gmail account wil maken, kan je eenvoudig alle berichten tonen, alle berichten selecteren en doorsturen naar gmail.

Als je thunderbird wilt gebruiken, dat staat op thunderbird.net/nl. Installatietips voor de DeDS staan op voorbeeld.deds.nl.
Als je bij de POP instelling 'Set Up Your Existing Mailadres' onderop op 'Advanced config' klikt, krijg je een schermpje waarin je o.m. kan aangeven, dat je je mail op de server wil laten staan. Ik raad aan dat te doen voor je verder gaat met de installatie. (Ik persoonlijk heb dat ingesteld voor een maand, maar je kan ook kiezen om alles te laten staan, en dan blijft je webmail zoals het was).



terug naar de doeners pagina