Homepages maken.

het begin   eigen startpagina   homepage maken   editors

dreamweaver   foto-albums   CMS   flash/javascript



Het Begin

Hoe maak ik nou eigenlijk een homepage?
Om pagina's op je webruimte te zetten moet je eerst die pagina's maken, gewoon op je eigen computer.
Met Kladblok (een programma wat op elke windows computer zit) of Editpad-lite maak je eerst je beginpagina (met bijvoorbeeld de tekst: Hallo, dit is mijn site) en die noem je hallo.html.
Met html-codes kun je deze pagina verfraaien en van links en andere website attributen voorzien zoals kleurtje.html.


Mijn eigen startpagina

Een leuke oefening is om je eigen startpagina te maken voor op je computer.
Hierop kun je je eigen geliefde zoekmachine's zetten en een link naar je eigen homepage op DeDS.
Je kunt er nog van alles meer bijzetten, zoals links naar plattegronden en vervoer.
Kortom, een hele riks "dagelijkse" links, om zo je favorietenlijst in je browser overzichtelijk te houden met niet-alledaagse links.
Ter verduidelijking is hier een oerlelijk  mijnstartpagina.

Nu heb je een eigen startpagina op je eigen systeem. Om hem als beginpagina in je browser in te stellen zul je hem naar je webruimte op onze server moeten overzetten. Hiervoor gebruik je een ftp-client (File Transport Protocol, een programma om bestanden over te zetten), bijvoorbeeld Filezilla, zie handleiding. Log daarmee in naar onze server en je komt meteen op de juiste plek (je www map) waar je je bestanden en mappen neer moet zetten. Zet hier je bestand mijnstartpagina.html.

Je pagina is dan in je browser te bereiken als http://home.deds.nl/~accountnaam/mijnstartpagina.html
en als je lid bent van Vereniging Open Domein http://accountnaam.deds.nl/mijnstartpagina.html

Let wel
Onze server (en die van de meeste providers) is hoofdletter-afhankelijk, in tegenstelling tot je eigen pc. Dit geldt voor zowel de mapnamen als de bestanden. Wen je dus aan om zowel mappen, images en bestanden als de links ernaar toe allemaal in kleine letters te benoemen. Ook de extensies ! Mocht een image of bestand wel op je eigen pc te zien zijn en niet op je website op de server, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk aan het hoofdlettergebruik. Gebruik ook nooit samengestelde tekens (á, ë) of symbolen (#, €, $, %, @) in benamingen van je mappen, images of andere bestanden.


Homepage maken

Maak op je pc een map aan met als naam bv "mijnhomepage". Construeer een of meer html-pagina's zoals hierboven omschreven en zet ze in deze map. Kijk in je browser of je homepage pagina's goed tevoorschijn komen.
Upload vervolgens de map met de bestanden naar je webruimte op onze server.
Bij een ftp programma staan in het linker venster de bestanden en folders van je eigen systeem en in het rechter die van je homepage op onze server. Uploaden houdt in het transporteren van je folders en bestanden in het linker venster naar het rechter venster (zie ftp).

Kontroleer of al je homepagina's goed zichtbaar zijn in je browser: een bestand of foto met de naam in hoofdletters die op je html-pagina in kleine letters aangegeven staat, wordt wel lokaal op je eigen pc getoond, maar niet op de DeDS-server. Dit omdat de DeDS-server onder Unix draait, wat onderscheid maakt in hoofd- en kleine letters, in tegenstelling tot windows.

Wil je je homepage updaten, wijzig de betreffende homepage pagina's op je pc, upload deze naar de server en overschrijf de bestaande pagina's op de server. Wil je de bestaande pagina's op de server bewaren hernoem deze alvorens te uploaden door bijvoorbeeld het woord 'oud' erachter te zetten.
Vergeet niet te controleren of de pagina's goed op de browser te zien zijn.


Homepage Editors

Er zijn op het intrnet veel Wysiwyg html editers te vinden, waarmee je zonder enige kennis van html of javascript prachtige webpagina's kunt maken.
Ook het niet gratis dreamweaver wordt vaak geroemd.
Verder kun je op opensourcecms.com een aantal interessante programma's online uitproberen, zoals het Image-Galleries programma Coppermine.


Dreamweaver

Dreamweaver is niet gratis maar wordt vaak geroemd.
Het 'edit sites' werkt volgens de gebruiksaanwijzing. Via 'site' vult u de 'edit sites' wizard in volgens de gebruiksaanwijzing. Bij 'edit sites' kiest u 'edit' en vult u een naam in. Kies in het volgende scherm 'no' (als uw site PHP gebruikt, dan ondersteunen wij dit niet. Ik neem aan, dat u een enkelvoudige site opzet). Kies in scherm 3 voor een kopie op uw computer te houden. Dan komt het scherm 'sharing files'. Kies connect to remote server: ftp
Vul in hostnaam = ftp.deds.nl
Map of folder = leeg laten
FTP Login = uw accountnaam
Password = uw password
Test hier uw verbinding. (dat werkt natuurlijk alleen als u verbonden bent met het internet). De rest invullen volgens de gebruiksaanwijzing tot 'done'. Dan in het rechtse schermpje 'files' de juiste map uitzoeken (met de index.htm er in) en met het blauwe pijltje omhoog worden de benodigde files in uw www-map gezet (dat werkt natuurlijk alleen als u verbonden met met het internet).


Foto-albums voor op je homepage

Op opensourcecms.com kun je een aantal interessante programma's online uitproberen, zoals het Image-Galleries programma Coppermine en Webalbum.
Met het gratis Jalbum genereer je eenvoudig mooie fotoalbums op je eigen pc die je dan via een ftp-programma overzet naar je website.
Zie ook onze fototips pagina.


CMS

Tegenwoordig wordt het opzetten en onderhouden van een website veelal gedaan met behulp van een systeem genaamd CMS (Content Management System). Door een CMS programma op de server van je hostingprovider te installeren kun je op een eenvoudige manier je website maken, aanpassen en onderhouden.

Om deze dienst op onze servers te kunnen draaien zullen we deze moeten upgraden.
Wil je meer informatie hierover, stuur dan een mail naar bestuur@opendomein.nl


Flash en Javascript

Hiermee kun je prachtige animaties en presentaties maken voor op je website.
Meer hiervoor op onze Flash en Javascript pagina.




terug naar de doeners pagina